Clara återvänder till Sandsgård, till de slitna hyreshusen där hon växte upp. Till modern med städjobbet, Lördags-krysset och Gekås-resorna. Till allt det som hon en gång lämnade.

På perrongen ser hon honom. Christian Breken med råttorna. Han som vägrade anpassa sig och kallades gränslös av de vuxna. Tillsammans upplevde de en tid av turbulens och frigörelse. Båda drevs de av en längtan bort. Och han försvann från staden, ut ur hennes liv. När Clara ser Christian kan hon inte längre hålla det förflutna ifrån sig. Minnena från uppväxtåren tränger sig in i och skakar om hennes numera trygga medelklasstillvaro.

Det finns råttor överallt utom på Antarktis är en uppväxtskildring och arbetarklassroman. Det är en berättelse om att inte passa in, om den svenska skolans misslyckande, om att lämna sin klass, om två människors vitt skilda livsvägar och om att plötsligt inse att de man älskade allra mest har blivit till främlingar.

 

RECENSIONER I URVAL

"Vilka människor och erfarenheter har format mig till den jag är? Vem kunde jag ha varit? "Det finns råttor överallt utom på Antarktis" väcker just dessa frågor och visar vad som händer när man vågar glänta på asken med minnen som utmanar nutid och livsval. Det gör att jag kommer att bära med mig denna roman länge."
KATRINEHOLMSPOSTEN

"Sara Beischer ger oss med enkla medel en skarp genomlysning av klassamhället och dess följdverkningar. Samtidigt skriver hon också en konsekvent, underbart fin skildring av arbetarklasskvinnan.…
...Sara Beischer är på riktigt, ingen stockholmslatteförfattare, och jag är full av beundran."

ARBETARBLADET

"Faktum är att igenkänningen är så stark att det är min egen skolgård, mina egna lärare och matsalen, klassrummen, aulan och ”I love Hitler”-inristningarna på bänkarna från min egen högstadieskola jag får på näthinnan under läsningen.”
ARBETET

"Jag vågar hävda att ett författarskap av betydelse håller på att växa fram. Jag kommer följa det med stort intresse."
NORDVÄSTRA SKÅNES TIDNINGAR

"Sara Beischer har med absolut gehör skrivit en roman om att växa upp och våga något annat, något eget och något större – och om priset man får betala för det."
YSTADS ALLEHANDA
 

En strålande skildring av klass, av 90-talet och av tiden i livet då allt verkar stå öppet.
                      Sydsvenskan

Beställ boken

KALENDER