Jag ska egentligen inte jobba här

Föreläsningen utgår från Saras debutroman med samma namn. Med allvar och humor pratar Sara om sina erfarenheter av att vara timvikarie inom äldreomsorgen. Hon tar upp sådant som att möta ålderdom och död som nittonåring, tuffa arbetsvillkor och tabubelagda känslor som kan uppkomma i vårdandet av en gammal människa. Men framförallt delar hon kärleksfullt med sig av de fantastiska möten hon har fått erfara under sin tid som vårdbiträde.

Föreläsningen kantas av etiska frågeställningar och livsvisdomar från människor som snart ska dö.

Tid: 60 minuter

 

Livet, livet, livet

"När det är lördag är det snart söndag. Och på söndag är det nästan måndag. Och på måndag drar veckan igång igen."

De flesta av oss har nog upplevt någon gång att livet snurrar lite för fort. Att det känns som om det är någon annan som gasar och styr.
   Varför måste vi vara så duktiga hela tiden? Och starka. Och lyckade. Vem ställer kraven? Hur gör vi för att ta kommando över våra liv? Vad händer när man inte längre orkar?

   Med utgångspunkt i romanen "Mamma är bara lite trött" pratar Sara om förväntningar och krav, livspussel, ekorrhjul och utbrändhet.

Livet, livet, livet är en föresläsning som får oss att fundera över vad som är viktigt. På riktigt.

Tid: 60 minuter


I samma klass

Sara pratar om skolans komplexa uppdrag att vara en skola för alla. Fokus ligger på de  elever som inte passar in i skolans givna ramar. Hur närbesläktat är egentligen kreativitet och destruktivitet? Kan man vända missriktad energi till något positivt? Och i så fall hur?  Hon pratar också om hur elevers klasstillhörighet kan påverka mötet med skolan och dess studieresultat.

Föreläsningen tar sin utgångspunkt i Saras roman ”Det finns råttor överallt utom på Antarktis". Den vänder upp och ner på invanda föreställningar, vrider på perspektiven och belyser vikten av ett medvetet bemötande i skolan.

Tid: 60 minuter


Från idé till utgivning

En föreläsning om att gå från romanidé till publicering av verk. Sara berättar om sin egen skrivprocess och sitt egna arbetssätt. Hon ger också konkreta råd, i såväl den kreativa skrivprocessen som i det praktiska arbetet.

Tid: 60 min

 

Inspirationsföreläsning

En inspirerande och upplyftande föreläsning om rädslor. Sara pratar om att möta sina rädslor och berättar om hur hon har övervunnit några av sina. Tänk om det inte är vår otillräcklighet som skrämmer oss mest, utan faktumet att vi är omåttligt kratfulla?

Tid: 60 min


Skrivarworkshop

Här ges möjlighet att prova på olika skrivövningar. Fokus ligger på gestaltning, lust och kreativitet. Du får också konkreta råd och skrivtips samt respons på texterna du skriver.

Tid:  Enligt överenskommelse).

 

Sara besöker också folkhögskolor och lärar- och vårdutbildningar. Hon är även ute på grundskolor och jobbar med skrivande i olika former och projekt.

Sagt om Sara som föreläsare:

"Sara berör på djupet. Jag både skrattade och grät."

Härnösands bibliotek

"Hon trollband oss från första sekund. Jag ville aldrig att det skulle ta slut."
Abf:s verksamhetskonferens

"Det kändes som om hon talade direkt till mig. Nu vill jag också skriva böcker."
Munka Folkhögskola

"Oerhört proffsigt, en oerhörd timing. Varmt, innerligt och roligt."
Äldremässa Elmia

"Självutlämnande, naket och äkta men framförallt roligt och tänkvärt."
Dagens industri

"Hon väjer inte för det obekväma, de svåra frågorna. Hon satte verkligen ord på vår vardag."
Äldreboendet Blåvingevägen